Stresul este rezultatul unei acţiuni sau unei reacţii la o situaţie fizică sau mentală care ameninţă, excita sau creează un sentiment intens emoţional, care se poate construi imediat sau treptat, in timp. Prima etapă a stresului consta intr-un raspuns la alarmele organismului de cofruntare, numita etapa “lupta sau fugi” in timpul careia se elibereaza hormonii de stres, inclusiv: adrenalina, cortizolul si noradrenalina produse de glandele suprarenale. Odata ce acesti hormoni sunt eliberati, în organism apar in mod automat si alte modificări fizice, cum ar fi: sângele circula cu viteza in zonele musculare şi in membre, pupila se dilata, respiratia creste, iar bataile inimii se intensifica. Odată ce situaţia dispare sau nu mai este o ameninţare, acesti hormoni  revin la valori normale printr-un proces denumit homeostazie (capacitatea sau tendinţa unei celule de a menţine echilibrul intern prin adaptarea proceselor sale fiziologice).

Următoarea etapă a stresului este “rezistenta sau adaptarea”, etapă în care organismul invata sa faca fata situaţie stresante. Acesta este începutul pericolului, deoarece receptorii de cortizol de la nivelul hipotalamusului (o parte a creierului care regleaza temperatura corpului, anumite procese metabolice, precum şi alte activităţi autonome) devin mai puţin sensibili la procesul de homeostazie, iar corpul rămâne blocat în prima etapa. Atunci când se întâmplă acest lucru, cantitatea de cortizol creste si se produc diverse tulburări, cum ar fi dureri de cap, insomnie, hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare.

Etapa finală a stresului este stadiul de epuizare, care apare datorită etapei de rezistenţa sau adaptare, care cauzează epuizarea glandelol suprarenale. Această etapă se caracterizează prin epuizarea energiei şi va duce la insuficienta suprarenala sau oprirea totală a glandelor suprarenale.

Primele patru categorii de stres sunt:

Stresul fizic – include exercitii fizice excesive, naştere, munca grea, prejudiciu, arsuri, interventii chirurgicale, etc.

Stresul psiho-spiritual – include presiunea relaţionala, presiunea financiara, presiunea profesionala, problemele de viaţă şi presiunea spirituala.

Stresul emotional – include teama ca fundament,  care se manifesta prin furie, frustrare, tristete si depresie. Trădarea şi doliul, de asemenea, se încadrează în această categorie.

Stresul mental – include o înaltă răspundere, orele lungi de muncă şi perfecţionismul, care poate cauza anxietate.

Cand vine vorba de stres, organismul nostru nu poate face diferenţa dintre aceste categorii si, prin urmare, răspunde la fel. În societatea noastră de astăzi, stresul psiho-spiritual, stresul emoţional şi stresul mental se afla intr-un  moment de mare intensitate, si de cele mai multe ori se blocheaza în etapa de adaptare conducand la stadiul de epuizare. Societatea in care trăim are o rata foarte mare de hipertensiune, depresie, obezitate, boli de inima si multe alte boli legate de stres.

Managementul stresului este cheia atenuarii nivelurilor ridicate de stres din viaţa noastră.

Stress Management B Complex Calivita este un supliment natural, care pe langa complexul vitaminic B, are in compozitia sa vitamina C si magneziu, combinate special pentru a reduce simptomele si a trata multe afectiuni, precum: stresul, depresia, anxietatea, schizofrenia, dementa, memoria slabita, dermatita, alopecia, caderea parului si multe altele.

Foarte putini dintre noi stiu ca un deficit al acestor vitamine poate fi cauza problemelor mentionate mai sus. Stresul este factorul principal care sta la baza multor afectiuni. Atunci cand ne aflam sub stres, nevoia suplimentarii cu aceste vitamine creste considerabil, iar alimentatia de cele mai multe ori nu este suficienta pentru a ne aproviziona cu o cantitate suficienta de vitamine si minerale.

Acidul pantotenic joaca un rol important în ameliorarea stresului. Adesea denumita “vitamina anti-stres”, vitamina B5 este esenţială pentru fabricarea hormonilor legati de stres produşi de glandele suprarenale. Complexul de vitamine B poate ajuta la refacerea glandelor suprarenale in urma stresului.

Vitamina B6 are o influenţă pozitivă asupra productiei de serotonina. Modificările nivelului de serotonina pot afecta starea de spirit şi capacitatea unei persoane de a face faţă stresului.

Complexul vitaminic B contine tiamina, riboflavina, niacina, care sunt de mare ajutor în caz de stres fizic. Aceste vitamine sunt adesea recomandate pentru a ajuta la ameliorarea stresului acut asociat cu interventii chirurgicale si leziuni. Vitaminele B joacă un rol vital in metabolismul energetic. În cele din urmă, colina şi inozitolul ofera un efect calmant, care poate fi de ajutor în situatii de stres.

În plus faţă de complexul de vitamine B, vitamina C ajuta la ameliorarea stresului. Doze mari de vitamina C pot ajuta la ameliorarea răspunsul organismului la stres. Vitamina C, de asemenea, functioneaza in combinatie cu vitaminele B, pentru a ajuta în metabolismul dopaminei, cortizolului, adrenalinei si noradrenalinei (hormoni legati de stres).