Lipitorile pot fi utilizate în multe aplicaţii în special in scopuri medicale si cosmetice. Utilizarea tradiţională a lipitorilor consta in atasarea acestora in anumite zone ale corpului, permitandu-le sa suga sângele din organismul pacientului pentru a elimina anumite simptome cum ar fi durerile de cap şi alte dureri. Uleiul de lipitori este cunoscut pentru creşterea capacităţii sexuale la barbati. În India, este folosit pentru prevenirea caderii parului. Chinezii folosesc lipitorile ca ingredient in medicamente pentru diverse tratamente. Medicina moderna foloseste ingredientul extras din lipitori pentru a vindeca boli legate de sange si circulatia sangvina.

Lipitorile au fost folosite în scopuri medicale cu peste 2000 de ani în urmă. Un exemplu este folosirea lipitorilor pentru a suge sânge din organism in scopul de a vindeca anumite afectiuni. Astăzi există o cerere clinică reală a aceastei metode, care este de mare valoare pentru chirurgii plasticieni atunci când este vorba despre o congestie venoasa sau lambouri musculare. Lipitoarea poate suge sânge la nivelul articulaţiei în cazul în care sângele este colmatat, astfel redandu-i debitul. In zilele noastre lipitorile sunt folosite în toată lumea in domeniul chirurgiei plastice si reconstructive. Există, de asemenea, cercetari în curs de desfăşurare, cu rezultate de succes în ameliorarea simptomelor osteoartritei cu ajutorul lipitorilor.

Un progres mare în utilizarea lipitorilor în domeniul medical este că acestea au fost aprobate în America pentru a fi utilizate în scopuri terapeutice. După ce sug sângele, acestea pot fi utilizate doar pe acelasi pacient pentru a preveni răspândirea bolilor.

Alte utilizari ale lipitorilor  includ, de asemenea, tratamentul pentru ochi negri. Hirudina, o substanta anticoagulanta de la lipitoare poate fi utilizata în tratamentul inflamarii urechii medii. De asemenea, aceasta substanta se afla în curs de elaborare pentru a fi utilizata experimental ca un anticoagulant sistemic, şi se poate dovedi utila în prelevarea de sânge in vitro. Prin extragerea serului anticoagulant de la lipitoare cercetatorii au izolat si alti compuşi folositi in produsele farmaceutice pentru tratamentul eventual al bolilor de inima.

Lipitoarea a fost indispensabila in medicina secolului 19 pentru extragerea sangelui, o practică considerata a fi un leac pentru orice, de la dureri de cap la gută. Medicamentele pe baza de extract din lipitori sunt tot mai populare datorita medicinei moderne si activitatii Dr. Roy Sawyer, un om de ştiinţă american care a stabilit prima ferma agricola de lipitori din lume.

Mii de pacienţi s-au bucurat de numeroase beneficii in urma atasarii lipitorilor pe anumite parti ale corpului pentru diverse afectiuni care au incununat progrese tehnologice în chirurgia plastica si reconstructiva; cel puţin unele dintre aceste operaţiuni ar fi eşuat dacă lipitorile nu ar fi fost reintroduse în sala de operaţie. Cheia succesului consta in subtanta conţinuta in saliva lipitoarei. Saliva lipitorilor conţine substanţe care anesteziaza zona plăgii, dilata vasele de sange pentru a creste fluxul de sange, si in acelasi timp previne formarea cheagurilor de sânge. De obicei, chirurgul poate ajunge la fluxul de sânge din arterele reintegrate, dar nu si din vene. Cu o circulatie venoasa grav compromisă, sângele devine saturat; porţiunea reintegrata devine albastră şi lipsita de viaţă şi este în mare pericol de a fi pierduta. În acest moment lipitorile joaca un rol lor major în prevenirea coagularii sângelui.

Tratament modern pentru varice, picioare grele si umflate

Vein Care este un produs natural CaliVita sub forma de crema cu extract de hirudina (saliva de lipitori) si extract din Siegesbeckia orientalis benefica pentru tratarea vericelor, piciarelor grele, dureroase sau uflate. Crema VeinCare amelioreaza crampele de la nivelul gambelor, durerile, piela inrosita, senzatia de picioare grele sau atingerea dureroasa. De asemenea contribuie la accelerarea resorbtiei hematoamelor. Pe langa efectele terapeutice, crema Vein Care Calivita are si efecte cosmetice: netezeste, catifeleaza si hidrateaza pielea, oferindu-i in acleasi timp fermitate si elasticitate. Se utilizeaza de 2-3 ori pe zi printr-un masaj usor al zonei in care a fost aplicata.