Ficatul este un organ care poate fi foarte afectat de ceea ce mâncam şi bem, iar vindecarea acestuia poate fi ajutata sau împiedicată prin alegerea alimentelor pe care o facem în timpul procesului. Corpurile noastre se afla intr-o continua reparare şi reconstrucţie, insa o accidentare pune o sarcină suplimentară asupra intregului sistemul.

Există mai multe modalităţi prin care ne putem mentine un ficat sănătos :

• Limitarea sau evitarea consumului de alcool, deoarece alcoolul este metabolizat de ficat, acest proces supraîncărcandu-l şi aducandu-l in imposibilitatea de a îndeplini corespunzator celelalte funcţii.

• Evitarea mancarurilor procesate, in special cele cu fructoza din sirop de porumb, deoarece o parte  trebuie să fie metabolizata de ficat şi, dacă este consumata în exces, poate duce la un ficat gras.

• Limitarea cantitati de grăsimi, în special a alimentelor prăjite în uleiuri alimentare şi uleiuri hidrogenate, care sunt o povară pentru ficat. Se recomanda si alegerea unei versiuni de produse lactate cu un conţinut scăzut de grăsime.

• Consumul de alimente organice, ori de câte ori este posibil, pentru a reduce activitatea de detoxifiere a ficatului.

• Consumul de multe fructe si legume datorita continutului lor bogat in fibre, vitamine, minerale şi alţi nutrienţi, care sunt necesari pentru ca ficatul sa-si îndeplineasca  funcţiile sale importante.

• Evitarea alimentelelor tratate, conservate şi afumate, precum şi a alimentelor bogate in sare.

• Mentinerea unei greutati sanatoase, deoarece excesul de greutate pune o sarcină inutilă pe ficat si vezica biliara.

Există mai multe căi de atac naturale care ajuta la refacerea ficatului şi care nu au efecte secundare :

1. Aminoacizii. De fapt, 80% din aminoacizii esenţiali sunt produsi de către ficat, iar restul pot fi ingerati numai din exterior. Zece aminoacizi sunt asimilati doar din alimente. Acestia includ arginina, fenilalanina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, treonina, triptofan si valina.

Cel mai important aminoacid pentru restabilirea ficatului este metionina, care reglementează funcţionarea ficatului, indeparteaza excesul de grasime si accelereaza procesul de recuperare. Un rol important este jucat, de asemenea, de L-cisteina, care ajută la neutralizarea substanţelor toxice şi este o sursă de a genera glutation care are un efect protector asupra celulelor hepatice şi creierului impotriva daunelor cauzate de consumul de alcool. L-carnitina cauzeaza regresia steatogepatozei si normalizeaza structura histologică a ficatului.

Arginina şi ornitina sunt de asemenea importante pentru regenerarea ficatului. Arginina promoveaza detoxifierea ficatului prin neutralizarea amoniacului si este o sursă de proteine ​​necesare pentru a construi noi celule. Ornitina acţionează ca un hepatoprotector şi previne inflamarea tesutului hepatic. Arginina şi ornitina se trasforma reciproc una in cealata, într-un proces numit ureogeneza, în care amoniacul toxic este neutralizat.

Efectele benefice ale aminoacizilor în ficat sunt deosebit de mari in combinatie cu lecitină şi minerale – seleniu şi crom.

2. Lecitina. Acţiunea lipotropica a uneia dintre componentele sale – colina – se manifesta prin “arderea” grasimilor depozitate în ficat. Lecitina este necesara pentru refacerea membranelor celulare, care este deosebit de importanta în reabilitarea ficatului. Ficatul, atunci când este distrus, nu emite semnale de durere, astfel incat pacientul nu îşi poate da seama în ce măsură este afectat ficatul său. Atunci când primeste lecitină, ficatul nesănătos răspunde instantaneu: initial apare o “contractie”, iar apoi o durere sacaitoare care trece repede. Aceste simptome sugerează faptul că ficatul se recupereaza.

3. Prorietatile silimarinei – o componenta a seminţelor de armurariu ( ciulinul laptelui) – sunt în prezent, intens studiate. Studiile experimentale şi clinice au arătat că silimarina ajuta la refacerea membranelor deteriorate ale celulelor hepatice şi previne deteriorarea provocata de diferite toxine, promovează naşterea de noi celule ale ficatului, care restabilesc structura sa celulară. Preparatele pe baza de silimarina au o puternica actiune atioxidanta şi regeneranta, au o foarte bună tolerabilitate şi nu au contraindicaţii. Flavonoidele din armurariu au cel mai frapant efect terapeutic in bolile hepatice alcoolice.

4. Acidul alfa-lipoic este un produs versatil, si un atioxidant prietenos cu ficatul (metabolismul sau are loc in ficat). Acesta restabileşte rezervele de glutation, creste rezistenta hepatocitelor si îmbunătăţeşte funcţia hepatică antitoxica. Acidul alfa-lipoic reduce depozitele de grăsime din ficat şi reduce de două ori riscul de obezitate hepatica datorata unui conţinut ridicat de grăsimi în alimente.

5. Resveratrolul. Într-un studiu publicat in Jurnalul American, s-a arătat că resveratrolul poate preveni dezvoltarea unor boli de ficat gras asociate cu consumul cronic de alcool. Acest antioxidant activeaza enzimele care joacă un rol important în metabolismul celular şi descompunerea grăsimilor în ficat – ​​kinaza şi sirtuinele. Aceste enzime inhibă acţiunea alcoolului, care provoacă o creştere a obezităţii ficatului.

6. Ceaiul verde. Noi date experimentale arată că extractul de ceai verde poate preveni acumularea de grăsime în ficat, prevenind astfel degenerarea si acumularea de grasime. Mecanismul său de acţiune este asociat cu o scădere a absorbţiei de grăsime în intestin şi schimbări în metabolismul grasimilor in ficat.

Dacă simţim ca ficatul nostru nu este sanatos, şi dorim sa-l readucem înapoi la normal, există o cale eficienta si naturala de a face acest lucru. În primul rând, se face o cura de lecitină pentru a dizolva şi retrage depozitele de grasime. Apoi, se utilizeaza un complex natural de detoxifiere hepatica şi de recuperare a celulelor hepatice. Liver Aid Calivita poate fi folosit cu succes in acest sens. Poate fi recomandat de asemenea si produsul ZenThonic, care ajută la armonizarea funcţiilor de reinnoire a celulelor.