Diabetul de tip 1 este cea mai comună formă de diabet la copii: 90-95 % din copiii sub 16 ani cu diabet zaharat au acest tip. Aceasta forma de diabet este cauzată de incapacitatea pancreasului de a produce insulină. Diabetul de tip 1 este clasificat ca o boala autoimuna, adica o afectiune in care sistemul imunitar al organismului isi “atacă” propriile tesuturi sau organe. În diabetul de tip 1 celule producatoare de insulina din pancreas sunt distruse.

Cat de frecventa este aceasta afectiune?

Diabetul zaharat al copilariei nu este o afectiune comuna, insa există variaţii marcante în întreaga lume:

-  în Anglia şi Ţara Galilor 17 copii din 100.000 dezvolta diabet zaharat in fiecare an

- în Scoţia, cifra este de 25 la 100.000

- în Finlanda este de 43 la 100.000

- în Japonia este de 3 la 100.000.

Ultimii 30 de ani au înregistrat o triplare a numărului de cazuri de diabet in copilărie. În Europa şi America, diabetul zaharat de tip 2 a fost văzut pentru prima dată în rândul tinerilor. Acest lucru este, probabil, cauzat intr-o anumita masura de tendinţa de creştere a obezitatii  în societatea noastră. Insa obezitatea nu explică creşterea numărului de cazuri de diabet zaharat de tip 1 la copii – care alcătuiesc marea majoritate a cazurilor noi.

Care sunt cauzele diabetului in copilărie?

Ca şi în cazul adulţilor, cauza diabetului zaharat din copilărie nu este înţeleasă. Aceasta implică, probabil, o combinatie de gene si factori de mediu. Majoritatea copiilor care dezvolta diabet de tip 1 nu au un istoric familial de diabet zaharat.

Care sunt simptomele?

Simptomele principale sunt aceleaşi ca si la adulţi. Ele tind să apara in mai mult de câteva săptămâni si includ sete, scadere in greutate, oboseala, urinare frecventa.

Simptomele care sunt mai tipice pentru copii includ: dureri de burtă, dureri de cap, probleme de comportament. Uneori, acidoza diabetica are loc înainte ca diabetul zaharat sa fie diagnosticat, deşi acest lucru se întâmplă mai rar în tarile dezvoltate din cauza unei mai bune conştientizari a simptomelor. Medicii ar trebui să ia în considerare posibilitatea de diabet zaharat la orice copil care are o altfel de istorie inexplicabilă a bolii sau dureri de burtă pentru câteva săptămâni. Dacă diabetul este diagnosticat, copilul ar trebui să fie monitorizat de un  specialist in diabetul zaharat.

Tratamentul diabetului zaharat la copii

Caracterul specializat de gestionare a diabetului in copilărie înseamnă că cei mai mulţi copii sunt îngrijiţi in spital. Majoritatea copiilor cu diabet zaharat au nevoie de tratament cu insulină. Dacă acesta este cazul, copilul are nevoie de o rutina individuala de insulină, care va fi planificata de medici. Cel mai frecvent se folosesc regimurile de zi cu zi care implica o doza de insulină cu acţiune rapidă în timpul zilei şi cu acţiune lentă pe timp de noapte. Copiii foarte mici, în mod normal, nu au nevoie de o injecţie pe timp de noapte, insa va aparea atunci acestia cresc mai mari.

Adesea, în primul an după diagnosticare, copilul poate avea nevoie doar de o doza mica de insulină.  La fel ca şi tratamentul cu insulină, controlul glucozei şi evitarea “hipoglicemiei” (atacuri de nivel scăzut al glucozei din sânge) sunt importante. Acest lucru se datorează faptului că multe dintre complicaţiile diabetului zaharat cresc odata cu perioada in care diabetul zaharat este prezent.

Condiţiile de viaţă cu diabet zaharat pot pune familiile sub presiuni considerabile, astfel încât accesul la un sprijin de rezervă este crucial. Acest srijin poate fi de la medicul de familie, echipa de spital sau serviciile sociale. Înţelegerea tuturor aspectelor diferite ale diabetului zaharat si tratamentul acestuia necesita rabdare, atat pentru copil cat si pentru familie.