anorexieAnorexia nervoasa este o tulburare psihologica asociata cu obiceiuri alimentare nesanatoase sau infometare si este cel mai bine cunoscuta ca o tulburare de alimentatie. Anorexia este cauzata de o tulburare de alimentatie prelungita. Acest lucru este, în general, identificat ca o manie pentru siluetă şi, în general, oamenii considera ca aceasta atitudine este cel mai simplu mod de a fi subţire. Acesti oameni cred că ii ajută să-si găsească un loc în grupurile sociale şi culturale. Vârsta de debut medie a anorexiei nervoase este de 17 ani, în general, şi este intalnita cel mai des la femeile care doresc să fie ” perfecte”. În limbaj medical, anorexia nervoasa creşte nivelurile de adiponectina din plasma si reduce metabolismul glucozei nonoxidative.

Anorexia nervoasa este o situaţie crucială în cazul în care personale respective se infometeaza pentru a arata foarte frumos fizic. Suna nebunesc nu-i asa? Rata de deces a pacienţilor cu anorexie este alarmanta si intr-o continua creştere. Cauzele exacte ale anorexiei nervoase nu sunt încă cunoscute, dar aceasta duc catre efectele asupra aspectului general, precum şi catre problemele de familie. Aceşti factori afectează mintea, care obligă în mod indirect o persoană să stea departe de alimente.

• Cultura – femeile americane sunt întotdeauna sub o presiune constantă pentru a se incadra intr-un anumit concept de frumuseţe şi pentru a rămâne fără cusur, prin urmare, acestea experimenteaza diete capricioase, precum şi diferite produse cosmetice. Încercarea de a rămâne subţire este destul de dificila pentru femeile din ziua de azi, iar bărbaţi, au devenit si ei din ce in ce mai preocupati de a avea un corp perfect.

• Familia- dacă cineva din familie sufera de anorexie, atunci si ceilati membri pot să dezvolte această tulburare. Unii parinti considera ca este foarte importat sa arati bine si adesea se afla la dieta sau isi critica copiii in mod constant in timp ce mananca. Aceasta atitudine afectează in timp creierului copilului si poate duce la anorexie nervoasa.

• Stresul – in zilele noastre viaţa este robotica, iar noi în mod constant ne aflam în concurenţă unii cu alţii pentru a progresa. Aceasta atitudine conduce la mult stres, iar unele persoane, in plus, trec si prin anumite evenimente traumatice cum ar fi violul sau hartuire la locul de muncă. Acest stres continuu poate duce la aparitia anorexiei.

•Personalitatea – persoanele care suferă de anorexie adesea nu se plac sau se urasc datorita aspectului lor fizic şi simt mereu că sunt grase si urate, si, prin urmare se simt inutile. Acest sentiment de multe ori stabileşte obiective de neatins pentru persoana respectiva din dorinta de a  deveni perfecta în orice fel.

• Genetica -Hormonii, genele si substantele chimice din creier provoca, uneori, anorexie.

Oamenii care se confruntă cu această condiţie devin obsedati de mâncare şi se angajeaza în acte exagerate pentru a preveni creşterea în greutate. Este foarte important să se înţeleaga că anorexia nu implică pierderea poftei de mâncare. Anorexicii refuza voit să mănânce în mod corespunzător, urmărindu-si în permanenţă scopul lor de a avea un corp suplu. Persoanele care suferă de anorexie ţin diete foarte stricte şi deseori practica exercitii fizice intr-un mod excesiv în încercarea de a deveni suple.

Problema principală a anorexicilor este că acestia nu sunt niciodată mulţumiţi de eforturile si rezultatele lor şi indiferent de cât de mult ar putea pierde in greutate, ei continuă să se complacă în comportamente alimentare auto-restrictive. În multe cazuri, persoanele afectate de anorexie dezvolta o percepţie alterată asupra trupurilor lor. Se plang mereu de aspectul lor fizic, referindu-se la ei înşişi ca a fiind grasi. Persoanele care suferă de anorexie încearcă adesea să-si suprime foamea luand pastile pentru slabit sau chiar încearcand să înlocuiască produsele alimentare cu bauturi energizante. Datorită dietei lor foarte limitate, precum şi aportului sarac de nutrienti, anorexicii adesea dezvolta boli grave. Multe persoane cu anorexie dezvolta în cele din urmă anemie, tulburări gastro-intestinale, sau osteoporoza (deteriorarea oaselor).

Anorexia are o incidenţă foarte mare în rândul adolescenţilor din întreaga lume. Statisticile indica faptul ca in Statele Unite anorexia afectează mai mult de 10 de milioane de oameni. Deşi poate aparea la ambele sexe, aceasta tulburare este foarte frecventa în randul persoanelor de sex feminin. Rezultatele cercetării indică faptul că mai mult de 90 % din persoanele diagnosticate cu anorexie sunt femei. Anorexia este comuna in cea mai mare parte la adolescenti si adulti tineri, si afectează rareori persoanele in stadii mai avansate de viaţă.

Anorexia afecteaza oamenii de pe mai multe niveluri şi există diverse semne care pot indica acest tip de tulburare. Semnele fizice de anorexie sunt: ​​pierderea in greutate pronunţată, slăbiciune corporala, oboseala si anemie. Problemele menstruale sunt indicatori clari de anorexie la persoanele de  sex feminin. Din punct de vedere comportamental, semnele de anorexie sunt: ​​dieta strictă, refuzul de a mânca în compania altora, exercitii excesive, utilizarea abuzivă de pastile pentru slabit şi diuretice, refuzul de interacţiune sociala. Aspectul emoţional al anorexiei poate implica depresia, stima de sine scazuta, percepţia incorectă a imaginii corpului şi schimbări bruşte în starea de spirit.

În timp, persoanele afectate de anorexie devin victime ale propriilor lor acţiuni. Desi ei nu pot realiza acest lucru, anorexicii se angajeaza efectiv intr-un comportament auto-distructiv. Este foarte important să se acorde atenţie oricăror semne care pot sugera prezenţa de anorexie în randul prietenilor sau membrilor familiei. Anorexia poate fi tratată, iar recuperarea poate fi completa în cazul în care personanele afectate primesc încurajare şi sprijin adecvat.