cauzele constipatieiConstipatia este una dintre cele mai obişnuite tulburări digestive. Apare adesea la copii şi persoanele în vârstă, şi afectează mai multe femei decât bărbaţi. Acesta afectiune este identificata atunci când mişcările intestinale sunt dificile, grele, sau dureroase. Constipatia poate provoca dureri abdominale şi balonari la unele persoane. De asemenea, poate conduce la o acumulare de toxine, care poate cauza multe probleme de sănătate. In cea mai mare parte, constipatia se referă la o reducere a frecvenţei mişcărilor intestinale sau a cresterii dificultatii scaunelor.

In mod normal trebuie sa existe trei scaune pe săptămână, insa unii oameni au mai putine şi nu sunt diagnosticati cu constipatie. Cele mai multe persoane cu constipaţie constantă o varietate de simptome, de la dureri abdominale, disconfort rectal, şi plenitudine abdominala la balonare, greaţă, pierderea poftei de mâncare şi sentimentul comun de stare de rău.

Complicatiile constipatiei

Complicatiile constipatiei includ hemoroizi (care sunt cauzati de incordarea pentru a avea un scaun) şi fisurile anale (care sunt fisuri în pielea din jurul anusului). Constipatia apare atunci când intestinul gros absoarbe prea multa apa iar scaunul devine prea uscat şi greu sau pereţii intestinului nu se pot contracta în mod adecvat pentru a trece deşeurile destul de repede.

Constipatia poate fi cauzata de o varietate de surse, deşi cele mai multe sunt legate de stilul de viata. În timp ce majoritatea cazurilor de constipatie pot fi rezolvate cu uşurinţă, unele necesita mai multe tratamente şi, în unele cazuri rare, interventii chirurgicale. Este important să înţelegem problemele şi cauzele care aduc la constipatie. Mai jos sunt primele zece cauze de constipatie:

1. Insuficiente fibre in dieta. Alimentele bogate in fibre includ fructe, legume şi cereale. Acestea sunt esenţiale pentru o dietă adecvată funcţională.

2. Exercitiu fizic insuficient si neregulat. Constipatia pare să apară la persoanele inactive. Probabilitatea de a obţine constipatie este mai mare la personele inactive sau la persoanele mai în vârstă, care de asemenea nu pot să efectueze exercitii fizice frecvent.

3. Sarcina. Femeile care sunt insarcinate au un risc ridicat de a deveni constipate din cauza schimbărilor hormonale care apar in timpul sarcinii. Atunci când o femeie devine gravidă şi constată că constipatie devine o problemă, aceasta  are nevoie de mai multe fibre in alimentatie.

4. Ignorarea nevoii de a merge la baie. Aceasta este una dintre cele mai mari cauze ale constipatiei, deoarece refuzul de a merge la baie atunci cand corpul te îndeamnă produce constipaţie, deoarece organismul în cele din urmă nu va mai simt nevoia de scaun, dacă aceasta este des ignorata.

5. Deshidratarea. Alimentarea cu apă potabilă ne asigură că deşeurile sunt bine lubrifiate pentru a permite o trecere uşoară de-a lungul colonului. Deshidratat are efectul exact opus. Bauturile cu cofeina (cafea, ceai, sucuri), agraveaza constipatia, deoarece ajuta la deshidratare.

6. Fosirea excesiva de laxative. De-a lungul încărcarii organismului cu laxative colonul nu mai funcţionează corect, deaorece  începe să se bazeze pe laxative pentru a spune când să aibă loc un scaun, si provoaca pagube la nivelul colonului, mai degrabă decât sa diminueze problema. Folosirea de laxative elimina doar temporar constipaţia.

7. Anumite boli care au sau nu o legatura cu colonul sau rectul, cum ar fi tulburările neurologice şi tulburările metabolice şi endocrine, vor provoca constipatie si vor reduce miscarile intestinale. Aceste condiţii trebuie să fie aduse în atenţia unui medic pentru a preveni deteriorarea severă.

8. Anumite medicamente pentru dureri şi medicamente anti-depresive pot duce la dezvoltarea de constipatie. Aceste medicamente pot bloca sau pot deregla circulaţia intestinala.

9. Consumul de lapte pe o bază regulată poate provoca constipatie, deoarece blochează sistemul. Cele mai multe laxative vor rezolva cu uşurinţă această problemă minoră.

10. Probleme ale funcţiei intestinale. În cazul în care intestinele nu funcţionează corect sau sunt blocate, constipatia poate aparea si are potentialul de a provoca daune grave în zona stomacului.

Cele zece cauze de mai sus sunt cele mai frecvente motive din cauza carora se poate produce constipaţia şi tin în mare parte de stilul de viaţă, deşi unele forme de constipatie pot aparea datorita medicamentelor sau altor boli / conditii.