Puterea si rezistenta oaselor si unghiilor sunt un indicator al unei stari bune de sănătate generală. Unghiile cu denivelari, urme de lovituri sau culori neobişnuite transmit de multe ori un semnal că persoana respectiva suferă de o altă boală. Pentru oricine este preocupat de starea de sanatate a unghiilor, exista numeroase măsuri pentru a le consolida care pot fi luate la domiciliu.

Multe lucruri pot provoca unghii uscate, fragile. Pentru unii oameni, unghiile fragile sunt o parte naturala a procesului de imbatranire ; oamenii cu varsta peste 35 de ani sunt mult mai susceptibili de a avea unghiile fragile. Expunerea la anumiti factori prezenti în viaţa de zi cu zi poate provoca friabilitatea unghiilor la oameni de toate vârstele. Utilizarea de produse pentru curăţare de uz casnic fără mănuşi poate provoca deteriorarea pielii şi a mâinilor. Şi sistemele de încălzire folosite pentru a incalzi  casa, şcoală,şi birourile de la locul de munca în timpul iernii pot provoca, de asemenea, unghii uscate, fragile.

Insa, cauza majora a unghiilor fragile pare a fi expunerea la apă. Fie că spălam vasele in fiecare zi, sau mergem la înot de mai multe ori pe săptămână, expunerea frecventa la surse de apa poate face ca unghiile noastre sa devina slabe, uscate si fragile.

Pentru cine viseaza sa aiba un set complet, neîntrerupt, de unghii puternice, aici sunt cateva remedii pentru unghiile fragile.

Tratarea unghiilor fragile cu ulei vegetal

Uleiul vegetal poate ajuta la înlocuirea umiditatii unghiilor  pierduta prin expunerea frecventa la apa,  folosind un tampon de bumbac pentru a aplica uleiul vegetal pe fiecare unghie, atât pe partea de sus cat şi pe partea inferioară. Apoi se maseaza unghiile cu ulei. Se repetă acest tratament de trei sau de patru ori în fiecare zi. Uleiul va adauga mai multa umiditate (hidratare) unghiilor fragile, iar masajul va imbunatati circulatia sangelui in acea zona.

Hidratarea frecventa a mainilor

Incaz de unghii fragile, hidratarea frecventa va ajuta. Se pot folosi lotiuni si creme de mâini  concepute pentru a ajuta la intarirea unghiilor. Hidrateaza este necesara după ce ne spalam pe maini, ieşim din piscină, spalam vasele, sau în orice moment in care mâinile au fost expuse la apă.

Tratarea unghiilor fragile din interior

Alimentele pe care le consumam pot avea un oarecare efect asupra stării unghiilor noastre. Daca avem unghii casante, este nevoie sa adaugam in dieta alimente care contin biotina, o vitamina B. Biotina ajuta unghiile sa creasca mai groase si mai puternice. Unele alimente care contin biotina sunt alunele, lintea, galbenusul de ou, sardinele, ciupercile, bananele, ficatul si conopida. Am putea lua în considerare, de asemenea, suplimentarea cu biotina pentru consolidarea unghiilor fragile.

Ar putea dura câteva luni pana cand efectele sa fie vizibile, deci nu trebuie sa ne asteptam la rezultate imediate.

Păstrarea unghiilor fragile scurte

Unghiile fragile care sunt lungi au mai multe sanse sa se rupa, sparga şi sa se exfolieze. Pentru ca acestea sa devina mai groase si mai puternice, este cel mai bine sa fie ajustate si mentinute la o dimesiune mica.

Unghiile fragile nu sunt doar frustrante. Când se despart sau crapa, ele pot fi, de asemenea, dureroase.

Unghiile striate – semn de sănătate precara

O sanatate slaba a unghiilor poate duce, de asemenea, la formarea de striatii pe unghii. Ele pot fi orizontale cu creste care rulează pe unghii, sau verticale, cu creste ce se extind de la cuticula pana la varful unghiilor. Crestele care se formează în unghie, de asemenea, pot duce la divizarea unghiilor. Chiar dacă unghiile striate sunt, de obicei, cauzate de o lipsa de umiditate, alti factori, cum ar fi o dieta saraca pot provoca, de asemenea, această condiţie. Pentru a trata sau a preveni aceasta conditie a unghiilor, acestea trebuie să fie hidratate zilnici cu ulei de vitamina E. De asemenea, trebuie sa se bea multa apa pentru a mentine unghiile hidratate şi pentru a preveni formarea de creste. Crestele orizontale în unghii pot semnala uneori o problemă mult mai gravă, precum tulburările renale.

Regim pentru ingrijirea unghiilor

Un regim consistent pentru îngrijirea unghiilor este vital pentru sănătatea acestora. Este esenţial să se tina mâinile si unghiile curate, pentru a evita debutul unei infectii. Unghiile trebuie tăiate şi pilite în mod regulat pentru a preveni unghiile care se agata, deaorece in acest mod se pot rupe mult mai usor.

Unghiile au nevoie de umiditate in acelaşi mod în care are si pielea. Aplicarea unui intaritor de unghii pentru a proteja unghiile poate , de asemenea,  sa le mentina rezistenta in timp ce se afla in crestere. Insa este important de stiut faptul ca intaritorii cu formaldehidă şi toluen sulfonamidă sunt de fapt foarte daunatori pentru unghii, de aceea, este important sa citim ingredientele produsului înainte de cumpărare.

Unghiile trebuie să fie protejate prin folosirea de instrumente pentru sarcini de uz casnic. Folosirea unghiilor  aceste scopuri, in timp, poate duce la distrugerea lor, deoarece aceste actiuni pot provoca exfoliere sau rupere.