Toate cele trei boli sunt rezultatul unor deficiențe alimentare. Dacă s-ar spune că oricine ar putea preveni cariile dentare sau ulburarile creierului cu un supliment nutrițional ar fi de crezut? Gândiți-vă la asta!

Scorbutul este o afecțiune cauzată de o lipsă de vitamina C (acid ascorbic), în dieta. În trecut, scorbutul a fost comun in randul marinarilor și altor persoane private de fructe si legume proaspete pentru perioade lungi de timp. Această lipsă de vitamina C este vitală în prevenirea scorbutului, care devasta in trecut segmente mari de populație. In zilele noastre, scorbutul afectează în principal populațiile fără adăpost din orasele mari occidentale, precum și locuitorii izolati și subnutriți din țările în curs de dezvoltare.

Beriberi este o boala cauzata de o deficienta de tiamina (vitamina B1), în dieta. În cazurile avansate, boala poate provoca insuficienta cardiaca si deces. Beriberi a nedumerit experții medicali timp de ani deoarece a devastat omani de toate varstele si categoriile din Asia. La începutul anilor 1900 oamenii de stiinta au descoperit ca tarata de orez, învelișul exterior care a fost eliminat pentru a crea orez lustruit alb preferat de asiatici, conținea de fapt ceva care ar fi împiedicat boala. În 1935, a fost identificata tiamină și au fost utilizate tarate de orez pentru a trata boala.

Contrar credintei stomatologilor și  a unui segment mare de populație, care cred că principala cauză a cariilor dentare este prezenta bacteriilor in gura, cariile dentare sunt rezultatul dietei moderne societate sărace, alimentelor procesate și agriculturii moderne. Este o problemă legată de valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumă, în general, datorare unei epuizari a solurilor de minerale importante ca urmare a utilizării de pesticide și fertilizatori sintetici.

Dr. Weston A. Price (1870-1948), un medic dentist din Cleveland care a descoperit originea cariilor dentare,  a observat că oamenii din societățile primitive de viață au fost complet lipsiti de carii dentare, deși aceste persoane nu au avut nici o igiena dentara. Acest fapt singur asigura că teoria bacteriilor ca o cauza a cariilor dentare a fost falsă. După descoperirea sa, Dr. Weston A.  Pret a pus prima data accentul pe predarea pacienților săi despre faptul ca sănătatea, vitalitatea și bunăstarea fiecărui individ este direct legată de tipul de alimente și apă pe care le consuma.

Nutritia bună este un element foarte important în lupta împotriva cariilor dentare, dar si a tuturor problemelor de sanatate. Din nou combinația de diferite alimente este importanta. Nu putem mânca doar un somon, 1 litru de lapte si 2 kg de mere pe zi, in încercarea de a găsi o combinație corecta de alimente, care va preveni caria dentara, sau va vindeca o boală. Trebuie să eliminam presupunerile și sa identificam elementele care sunt importante, atat în prevenirea cariilor dentare, dar si pentru mentinerea intregului organism, pentru a preveni si alte boli, cum ar fi scorbutul si beri-beri.

Beriberi și Rahitismul

Rahitismul este un termen clinic pentru dedurizarea oaselor din cauza unor cauze diferite ale metabolismului calciului, dar cauza clasica este deficitul de vitamina D. În anii 1930 laptele și pâinea au fost imbogatite cu vitamina D, iar rahitism de cauza nutriționala, de deficit de vitamina D, a devenit mult mai puțin frecvent.

Simptomele rahitismului sunt în mare parte legate de oase, cu cele mai multe cazuri la copii mici. Acești copii dezvolta oase moi, cu o lipsa de calciu, și tind să aiba  picioare strâmbe, ori deformari de șold sau de coloana vertebrala. Aceste condiții daca sunt lasate netratate pot duce la deformarea osoasă pe tot parcursul vieții. O afecțiune congenitală numită rahitism rezistent la vitamina D este intalnita  la un număr mic de persoane cu o tulburare ereditară a metabolismului calciului care imita rahitismul cauzat de o deficiențăde vitamina D.

Beriberi este o deficienta nutritionala mai complexa. Carenta de tiamina poate duce la tulburări nervoase ale țesutului cu pierderea de senzatie la extremități, precum si disfunctie a creierului. În lumea dezvoltată acesta conditie este de obicei văzută doar la alcoolici, care au diete foarte sărace, si din cauza ca alcoolul poate duce la scăderea funcției tiaminei. În camerele de urgenta medicii trateaza alcoolici cu tiamina, înainte de a folosi glucoză în scopul de a evita unele condiție care sunt mai grave decat beriberi, numite sindromul Korsakoff și encefalopatia Wernicke. Acestea pot fi ireversibile, dacă nu sunt tratate prompt.

Tratament naturist beri beri

Despre scorbut