Scabia este un tip de tulburare a pielii foarte contagioasă cauzată de infestarea cu acarieni microscopici. Parazitul care cauzeaza scabie la om este numit Sarcoptes scabiei var. hominis. Acest tip de organism parazitar este acarianul scabiei, singurul care isi poate finaliza ciclul de viață în organele gazdelor umane. Deși acarienii animalelor pot provoca, de asemenea, reacții alergice temporare, acestia sunt în imposibilitatea de a infesta oamenii.

Majoritatea simptomelor generate de scabie apar ca urmare a reacțiilor alergice la secretiile și ouăle acarienilor. Acarienii se hranesc cu sange uman si ne contamineaza pielea prin muscaturi, eliberând substanțe care sunt toxice pentru organismul uman. După ce si-au creat o vizuină în cadrul epidermei, acarienii scabiei provoca inflamatii, erupții cutanate și mâncărime. În cazul în care scabia nu este descoperit la timp, acasta poate genera simptome grave, cum ar fi leziuni ale pielii și ulcerații, formarea crustei, noduli durerosi, vezicule și pustule. Regiunile de piele afectate de scabie sunt foarte vulnerabile la infecții bacteriene și unii pacienți dezvoltă, de asemenea, unele tulburări ale pielii, cum ar fi impetigo.

Există multe concepții și idei greșite, nefondate, cu privire la scabie. Datorita incidentei ridicate de scabie în rândul persoanelor din clasele de jos ale societății, am fi tentați să credem că scabia este rezultatul igienei necorespunzătoare și stilului de viață nesănătos. De fapt, nivelul de igienă nu influențează cu adevărat apariția sau dezvoltarea de scabie. Studii recente au relevat faptul că o bună igienă personală nu poate preveni eficient infestarea cu acarieni care provoaca scabie. În cel mai bun caz, buna igiena poate decât să intarzie si sa reduca simptomele generate de acestea, si foarte important, sa previna infectia.

Motivul real pentru incidența ridicată de scabie în societățile mai puțin dezvoltate din mediul urban este suprapopularea. Scabia este foarte contagioasă și poate fi ușor de transmis prin contact fizic direct. Astfel, trăiul în condiții de supraaglomerare facilitează răspândirea de scabie de la un membru al familiei la altul.

Epidemiile de scabie sunt foarte frecvente în orfelinate supraaglomerate, gradinite, scoli si spitale. În timpul focarelor de scabie, toată lumea ar trebui să urmeze un tratament adecvat, în scopul de a preveni apariția bolii.

Acarienii scabiei pot trai cateva zile in lipsa unui gazdei umane. În această perioadă de timp, acarieni parazitari care provoaca scabie pot infesta cu usurinta lenjeria de pat, prosoapele, hainele și obiectele personale diferite. Deși scabia este rar dobândita în mod indirect, medicii recomanda insistent spălarea oricarui obiect care ar putea fi contaminat cu acarienii scabiei.

Scabia continuă să fie contagioasa chiar și pe durata tratamentului medical. Ca măsură de precauție, persoane afectate de scabie trebuie să evite intrarea în contact apropiat cu alte persoane până la finalizarea tratamentului prescris de un dermatolog. În cazul în care simptomele de scabie persista pentru mai mult de o săptămână după tratament, acesta este un semn posibil de re-infestare cu acarieni. Dacă medicul constată urme noi de râiei, tratamentul pentru scabie ar trebui să fie repetat.

Tratament naturist scabie

Scabie